top of page

Een knuffel voor Sienna

Donderdagmiddag 18 april jl. mocht ik voor het netwerk van Ronald Mc Donald spreken over mijn ervaringen over werk en kanker. De knuffel kreeg ik van de manager Natasja Jongenotter van het Ronald Mc Donald huis Rotterdam als dank daarvoor.

Eenmaal thuis gekomen sloeg Sienna (mijn dochtertje) direct een arm om hem heen om de knuffel vervolgens mee naar haar kamer te nemen. Een bijzondere aantrekkingskracht dat niet alleen voor Sienna maar dus ook voor zieke kinderen een belangrijke rol speelt. De knuffel staat symbool voor de knuffels van ouders aan hun zieke kind, die door het Ronald Mc Donald huis dicht bij hun kind kunnen zijn. Mooi💞

Hieronder mijn verhaal dat ik die avond met de aanwezigen deelde:

Bedanken voor jullie aanwezigheid en de tijd die jullie hebben genomen om hier te zijn.Dat tijd een relatief begrip is wordt wel duidelijk als je ziek bent. Zo ook voor de gezinnen die verblijven in de Ronald Mc Donald huizen. De tijd van deze gezinnen staan in teken van wachten, diagnose, ziekte en behandeling. Dan is het fijn wanneer er begrip is voor de situatie en dat er prachtige oplossing is zoals het Ronald Mac Donald huis om in een veilige omgeving dicht bij je dierbare te zijn en tijd met hen door te brengen.

In 2015 werd bij mij kanker geconstateerd en heb ik een operatie ondergaan van maar liefst zeventien uur waarbij 20 kilo aan organen en kanker is weg gehaald. Daarna volgde een periode van revalidatie en complicaties. Op dat moment kreeg ook voor mij de factor tijd een ander begrip. Zeker toen ik vorig jaar ook nog te horen kreeg dat de kanker weer terug was en dit maal niet volledig meer weggehaald kan worden.

Tijd geeft dan een ander beeld. Gelukkig mag ik een deel van mijn tijd inrichten met werk. En dat benoem ik bewust omdat het niet iedereen gegeven is om na kanker weer aan het werk te kunnen of om aan het werk te mogen blijven.

Toen ik ziek werd heb ik mogen ervaren wat ziekte met me doet maar ook voor de mensen binnen mijn omgeving. Als zieke beland je werkelijk in een chaos situatie. Ondanks alle emoties was ik diegene die alle informatie moest verwerken en ook moest delen met anderen. Dat is best een uitdaging weet ik uit ervaring. Gelukkig kende ik als HR adviseur de wet- en regelgeving bij ziekte. Maar ik kwam tot de ontdekking dat er in de praktijk nog veel verbeterd kan worden wanneer je langdurig ziek bent. Zeker voor een kankerpatiënt kan terug naar een werksituatie lang duren. De gemiddelde verzuimtijd staat rond anderhalf jaar. Dat is binnen de wet verbetering poortwachter dat twee jaar onder de verantwoordelijkheid van de werkgever duurt kort. Hoe ga ja daarmee om als werkgever?

Daarnaast ontdekte ik dat er in de zorg nog niet optimaal wordt gesproken over werk als doel. Er is mij nooit verteld of en hoe ik weer aan het werk kon gaan met of na de ziekte. Ook ontdekte ik dat er bij de werkgever obstakels kunnen ontstaan wanneer er geen kennis of informatie beschikbaar is. Want wist je dat er maar liefst 100 soorten tumoren zijn? Ook is elk individu anders en gaat anders met de ziekte om. Hoe moet een leidinggevende daar op anticiperen?

Mijn ervaringen hebben inzicht gegeven dat zowel de werknemer als de werkgever onzekerheden heeft en dat beide partijen ondersteund moeten worden om tot het maximale resultaat te komen.

Vanuit die insteek heb ik samen met mijn collega’s Erik en Jacqueline het label Werk en Kanker opgezet binnen Reinders en van Soest. Onze kennis op gebied van HRM en arbeidsmobiliteit hebben we gekoppeld aan onze ervaringen vanuit het ziekteproces waardoor we de werkgever en de werknemer kunnen ondersteunen tijdens en na het ziektetraject. Of het nu gaat om het geven van workshops om informatie te delen of het compleet ondersteunen van het ziekteproces. Het belangrijkste is dat er tijd wordt gestoken in goede oplossingen om er de beste situatie uit te halen voor werkgever en werknemer.

Mijn ervaringen heb ik vorig jaar uit mogen brengen in boekvorm. In mijn boek Kanker, ik heb er m’n buik vol van.! vertel ik over mijn ziekteperiode en de hiaten die ik ben tegen gekomen in het systeem van ziekte en werk.

Van de boeken die verkocht zijn tijdens de bijeenkomst is een deel van de opbrengt geschonken aan het Ronald Mc Donald Mc Donald huis Rotterdam.

Ik heb alle aanwezigen bedankt voor hun TIJD. Want zonder deze tijd is er geen aandacht voor belangrijke dingen in het leven. Carpe Diem

Sylvia Bastiaan

www.sylviabastiaan.com

bottom of page