Werk en Kanker
"Door het delen van mijn ervaringsverhaal heb ik inzicht willen creëren voor zowel de werknemer als de werkgever en duidelijk willen maken dat het nu eenmaal niet vanzelfsprekend is dat iemand met een ziekteverleden volledig herstelt en dat diegene automatisch weer volledig zijn werk oppakt. Maar dat het ook niet zo is dat mensen met een ziekte zoals kanker gelijk afgeschreven moeten worden in de maatschappij."
Beide partijen moeten moeite nemen om bij elkaar betrokken te blijven. Voor werkgevers ligt er een uitdaging om (chronisch) zieken weer duurzaam aan het werk te laten gaan en aan het werk te houden. Laat een zieke werknemer niet aan zijn lot over en blijf in gesprek met elkaar. Baseer informatie op basis van feiten en niet op aannames. Maak bespreekbaar hoe werken een onderdeel kan zijn van het leven en hoe het werk op een dusdanige wijze kan worden ingepast dat zowel de werkgever als werknemer er baat bij hebben. De ene zieke werknemer zal het wel kunnen opbrengen om tussen de behandelingen door te blijven werken en de ander niet; maak passende afspraken.
Mijn doel is om werkgevers en mijn mede HR-professionals in te laten zien dat met een goede verzuimbegeleiding meer bedoeld wordt dan alleen het volgen van de verplichte wetgeving. Goed werkgeverschap zal de begeleiding versterken en een extra bijdrage leveren aan de arbeidsmobiliteit van de werknemer zodat hij/zij, indien mogelijk, met of na kanker kan blijven functioneren in een werkomgeving.