top of page

Kanker!, Ik heb er mijn buik vol van!

Toen ik hoorde dat ik kanker had stond mijn wereld stil....... even dan, want ik kan niet lang stilzitten. Ik ben normaal gesproken altijd met iets bezig. Maar door mijn ziekte werd ik fysiek belemmerd en daardoor voelde ik me mentaal gevangen in mijn lichaam. Vandaar dat ik ben gaan schrijven, dat gaf rust.

In het begin vooral kleine stukjes tekst over gebeurtenissen in mijn ziekteperiode zoals over de ziekte zelf, de emoties, de mentale groei, de keuzes die je moet maken en alle ziekenhuisbezoeken. Maar toen deze stukjes tekst steeds meer op een verhaal begon te lijken werd ik benieuwd hoe zo'n verhaal omgezet kon worden naar een boek. Niet zozeer om mijn verhaal uit te gaan geven, maar gewoon uit pure nieuwsgierigheid hoe zo'n proces tot stand komt. 

Ik kon bij het opschrijven van mijn verhaal mijn persoonlijke ervaringen kwijt over het hebben van kanker, de ups and downs maar ook het onder de aandacht brengen van een zeldzame vorm van kanker kwam aan de orde.

Tijdens mijn ziekteperiode kwam ik er al snel achter dat ik naast mijn ervaringen als patiënt ook mijn ervaringen als HR adviseur kwijt kon.  Door mijn werk kende ik de wet- en regelgeving met betrekking tot verzuim, maar door mijn eigen verzuimperiode kwam ik erachter dat deze regels niet voldoende zijn om een zieke werknemer in zijn kracht terug te plaatsen in de maatschappij, laat staan op een juiste manier te begeleiden terug naar werk. Het verbaasde mij hoe de begeleiding verliep om een zieke werknemer daadwerkelijk weer terug te krijgen in de werkende maatschappij. Zoveel instanties en zo weinig synergy. Dat moet beter kunnen!

 

Ik wil door het delen van mijn verhaal inzicht creëren voor alle kankerpatiënten maar ook voor werkgevers als de werknemers. Dat het niet vanzelfsprekend mag zijn dat een werknemer met kanker zonder begeleiding weer aan het werk gaat en dat hij/zij automatisch het werk weer oppakt zoals diegene deed voordat hij/zij ziek werd. Maar dat het ook niet zo is dat mensen met de ziekte kanker gelijk afgeschreven zijn in de maatschappij, dat zou echt te kort door de bocht zijn!.

Beide partijen moeten  moeite nemen om betrokken en aangesloten te blijven. Maar voor de werkgever ligt er een uitdaging om een breder gezichtsveld te creëren om (chronisch) zieken weer duurzaam aan het werk te laten gaan en te houden. 

​Zoals de titel van mijn boek al aangeeft "Kanker! Ik heb er mijn buik vol van!". Een knipoog naar mijn buik vol met kanker en omdat ik er gewoon klaar mee ben om de kanker een hoofdrol te geven in mijn leven terwijl er zoveel meer is in het leven! 

​Wil je dat ik iets over mijn boek kom vertellen of een presentatie kom geven over werk en kanker? Neem dan even contact met me op!

bottom of page