top of page

Pseudomyxoma Peritonei

Mijn buik bleef maar groeien en groeien...

Pseudomyxoma Peritonei (PMP) is een zeer zeldzame aandoening. Ongeveer 2 op de miljoen Nederlanders wordt er jaarlijks door getroffen. Dat zijn dus ongeveer 30 mensen in Nederland per jaar.

De meeste artsen komen door de zeldzaamheid van de ziekte nooit met deze aandoening in aanraking waardoor de kennis van deze aandoening onder artsen vaak beperkt is.  Ik had geluk dat mijn gynaecoloog de ziekte al één keer eerder per ongeluk bij het opereren was tegengekomen, waardoor zij contact heeft gezocht met een gespecialiseerd ziekenhuis in Nederland. De ziekte kenmerkt zich door de hoeveel slijmtumoren die zich in de buik bevinden.

De behandeling van PMP bestaat uit de operatieve verwijdering van de tumorcellen uit de buikholte gecombineerd met het toedienen van chemotherapie in de buikholte. Deze behandeling wordt aangeduid met de term HIPEC hetgeen een afkorting is van Hypertherme Intra Peritoneale Chemoherapie. De HIPEC behandeling die ik heb moeten ondergaan duurde maar liefst 17 uur.

 

Na mijn operatie werd pijnlijk duidelijk hoe erg de slijmtumoren mijn lichaam hadden aangetast. Zo blijken het vetschort, de galblaas, de milt, de eierstokken, de baarmoeder, de blinde darm en een aantal stukken van mijn dikke en dunne darm verwijdert. Daarnaast is een stoma aangelegd om de nieuwe verbindingen die tijdens de operatie zijn aangelegd in mijn darmen te ontzien. Ook hebben ze mijn maag en middenrif moeten strippen. Strippen is een techniek waarbij de artsen de buitenkant van het orgaan schaven om het moeilijk te verwijderen slijm eraf te krijgen.

Op internet kun je summier informatie vinden over PMP. De informatie die er is wordt vaak aan de hand van bloedige beelden getoond.

 

Het filmpje van Jenny daarentegen, één van mijn lotgenoten laat middels een mooie animatie zien wat de ziekte inhoudt. Jenny is een PMP survivor uit Engeland.

Aanvullende site:

www.kanker.nl

bottom of page